Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2015. 02. 04.

Favágók piritósa


Ez a laktató régi fogás napjainkban is népszerű az erdőn dolgozók között. Jót tesz neki a füstös íz, de nyugodtan megsüthetjük a krumplit sütőben, a kenyeret meg kenyérpirítóban. A zsír viszont jó minőségű legyen - akár töpörtyűvel kevert is lehet. Tartalmas vacsora lehet hideg téli estéken.


Hozzávalók
  • pirított kenyérszeletek
  • héjában sült krumpli
  • zsír
  • hagyma
A megpirított kenyeret kenjük meg a zsírral és a sült krumpli belsejével, szórjuk meg hagymával és sózzuk ízlés szerint. Hozzáértők szerint egy kupica pálinka is javasolt mellé.


1 megjegyzés:

Unknown írta...

Gyerekkorom kedvenc téli reggelije/vacsorája volt.Mi ugyan nem ezen a néven hívtuk,de azt hiszem,nem ez a lényeg.Annyi eltéréssel,hogy a pirítósra kent burgonyát őrölt pirospaprikával megbolondított,füstölt szalonnából kisült zsírral locsoltuk meg,megpúpozva a saját tepertőjével.Igazi palóc étel,sehol nem találkoztam még hasonlóval.A sült krumpli a családomnak is kedvence,de ma már pirítós és szalonna/zsír nélkül esszük.Májkrémmel,vajjal,vagy leginkább zöldfűszeres sajtkrémmel.