Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 12. 09.

A pergelt dió

A grillázs már a X. században is ismert volt, bár ekkor még nádmézből (nádcukor) és virágok keverékéből állt és köhögés elleni szerként alkalmazták. A pörkölt cukorból megformázott kert Mátyás király esküvői asztalán édességként jelent meg 1476-ban.
Az 1795-ben kiadott szakácskönyvben már krillás néven szerepelt és dióval, mandulával készült.
(Magyar Márton: A magyar vendéglátás története)

A pergelt (perkelt, pörkölt) dióból, más néven diógrillázsból készült torta az 1930-as évektől jött divatba lakodalmakon. Vidéken még ma is készül nemcsak esküvőre, de keresztelőre, születésnapra is.

Ha ilyen bonyolult tortákat nem is, de egy egyszerű pergelt diót mi is könnyen készíthetünk, amit sok édességhez felhasználhatunk, de önmagában is finom nassolni való. Akár két hónapig eláll(na)...


Hagyományosan a dió mennyiségének kétszerese a cukor, de én jobban szeretem fele-fele arányban. A diógerezdeket sem vágom apróra csak a kész grillázst szükség szerint.

Hozzávalók
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg dió

Olvasszuk meg a cukrot kevergetés nélkül, csak az edényt mozgatva. Amikor már mézszínű a megolvadt cukor, adjuk hozzá a diót, azzal is pirítsuk rövid ideig. Figyeljünk rá, hogy ne égjen meg! Terítsük egy pici olajjal kikent porcelántányérra. Egy villával válasszuk el egymástól a diószemeket. Kihűlve szükség szerinti éles késsel összevághatjuk egy vágódeszkán.

2 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Szinte minden nap csinálok, annyi a dióm:))

Palócprovence írta...

:))