Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 11. 28.

Ki ő?




Segítségül annyi, hogy fakorhadékkal táplálkozik, ebben a formájában akár 3-5 évig is él. Magyarországon védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

És akkor a megfejtés

María gyorsan megfejtette a feladványt - szarvasbogár, hivatalosan nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) lárvája. A nagy metamorfózis után így fog kinézni:


Vagy így, ha nőstény lesz belőle:


Nevét a hímek rágó szájszervéről kapta, ami a szarvasagancsra hasonlít, és a szarvasokhoz hasonlóan a nőstényekért vívott küzdelemhez használják. Európa legnagyobb bogárfaja, a hímek akár a 10 cm hosszúságot is elérhetik. Szépségüket csak 2-3 hónapig csodálhatjuk meg, mert ilyen rövid ideig élnek ebben a formájukban és szaporodás után elpusztulnak. Lárva formában viszont akár 5 évig is élhetnek, az alacsony tápértékű korhadt fából álló táplálékuk nem biztosít elég energiát a gyorsabb átalakulásukhoz.

Magyarországon védettek, eszmei értékük 10.000 Ft. Az egyes védett fajok eszmei értékét a 13/2001. (V.9.) KöM rendelet szabályozza, de a Természetvédelemhivatalos honlapján is megtekinthetjük.

A feladványban szereplő lárva és népes rokonsága a kiszáradt, öreg sárgabarackfánk kivágásakor került napvilágra. Az egész pereputtyot új telelőhelyre költöztettem, remélem túlélik a telet, és egy-két éven belül bogárként látom őket viszont.

6 megjegyzés:

Anikó írta...

Gondolom nem a szú? mert az miért lenne védett?
Igy hát nem tudom:-)))

Palócprovence írta...

Nem, nem a szú. :) Egyébként a kép hátterében látszik a kezem, ehhez lehet viszonyítani - a mutatóujjam méretével megegyező ez a lény.

María írta...

Szarvasbogárra tippelek, bár annak eszmei értéke több cikk szerint is "csak" 2000 Ft.

Palócprovence írta...

A tipp helyes, gratulálok! :)
A megfejtés: nagy szarvasbogár (Lucanus cervus)lárvája.
A védett fajok eszmei értékét egyébként a 13/2001.(V.9.) KöM rendelet szabályozza. A lista itt is olvasható:
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=sub_685

Messzenéző Minyon írta...

Elég ronda lény szegény, gondoltam, hogy kifejlődve akkor csakis csodaszép lehet :)

Palócprovence írta...

:DD Tényleg csodaszép!