Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 12. 03.

Fahéjas tekercsek


A hűvösebb idő beálltával egyre gyakrabban készül kelt tészta. A fahéjas tekercs mellé már csak egy bögre jóféle tej kívánkozik. Kedvelem a fahéj aromáját, és nem csak édességekhez.



Hozzávalók 15 darabhoz
  • 40 dkg finomliszt
  • 7 dkg kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojás


a töltelékhez:
  • 15 dkg lágy vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál fahéj


a tetejére:
  • 1 tojás


1 dl langyos tejben keverjünk el 1 teáskanálnyi cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. A maradék cukrot keverjük a liszthez. A felfuttatott élesztőhöz adjunk 1,5 dl tejet, a 2 tojást és a langyosra olvasztott vajat. A keveréket dolgozzuk a lisztbe. Közepesen lágy, de rugalmas tésztát kell kapjunk, így ha szükséges, adjuk hozzá a megmaradt 0,5 dl tejet is (ez lisztfüggő).

Hagyjuk kelni fél órát. Nyújtsuk ki téglalap alakúra a tésztát, kenjük rá a tölteléket. A hosszabbik oldala mentén csavarjuk fel, mint a bejglit. Vágjuk 15 szeletre, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a korongokat (a vágott oldal legyen felfelé). Kenjünk meg a tetejüket a felvert tojással, és hagyjuk kelni őket 15 percig. Addig melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd 20-25 percig süssük aranyszínűre.


Nincsenek megjegyzések: