Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 10. 25.

Cukorkoponya mintás keksz



Mindenszentek (november 1.) és Halottak napja (november 2.) a világ sok helyén nem visszafogott megemlékezésekkel telik. Mexikóban a Día de los Muertos egyesíti magában a spanyol katolikus és a pogány hagyományokat is, és legalább annyira szól az élet éltetéséről, mint a holtakról. Az azték istennő, Mictercachiuati (Halottak Úrnője) a csontok őrzője, ezért jelképe a csontváz és a koponya, ez utóbbi cukorból formázva (calaveras de azúcar) az eltávozott lelkeket szimbolizálja.

Egy kis mexikói hangulatot csempészhetünk a cukorkoponya mintás kekszekkel az asztalunkra, de ahelyett, hogy a hajdan volt misszionáriusok cukorformázó módszerét alkalmaznánk, inkább kedvenc kekszünket fazonírozzuk át cukorkoponya mintásra:



Érdemes olyan keksztésztát használnunk, ami a sütés után is megtartja a formáját (például valamilyen linzer). Kihűlése után egy egyszerű fehér cukormázzal vonjuk be a tetejét, majd annak megszáradása után következhet a színes díszítés - ahogy a mézeskalácsot is díszítjük, de akár ételfesték tollat is használhatunk.

Akinek még ez sem elég, készíthet magának cukorkoponya mintás sminket is:


Nincsenek megjegyzések: