Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 09. 24.

Egerszalóki termálfürdő


Néhány - amolyan csajos napot - Egerszalókon töltöttünk. Egerszalók és egyúttal Európa egyik nevezetessége az úgynevezett sódomb. Ilyen Egerszalókon kívül csak Pamukkaleban (Törökország) és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található a világon.

 egerszalokfurdo.hu

A 410 méter mélyről feltörő 65 fokos termálvíz lehüléskor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ezért kicsapódik. Így jön létre a sódomb. Az ásványi anyagokban (kén- és kovatartalmú kalcium-magnézium-karbonátos) ásványvíz csontsérülésekre, izületi és reumatikus bántalmakra, nőgyógyászati betegségekre, pikkelysömörre és ekcémára hatásos.

A teraszos mészkőképződmények lábánál épült 17 medencés (1900 m2-es) fürdő nem csak gyógyászati célt szolgál, hanem színvonalas wellness fürdő is. A gyógyvizes medencék mellett találhatunk Kneipp terápiás medencéket, élménymedencéket, finn és bioszaunát, thermiumot, gőzfürdőt, aromakabint is.



Nincsenek megjegyzések: