Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 11. 26.

Időutazás és a szezámmártás

Réges-rég nem látott ismerősömtől kaptam emailt a napokban, fényképeket a múltból. Kicsit furcsa volt szembesülnöm 26 évvel korábbi énemmel...

fotó: Müller Mihály

Sok-sok éve már, hogy Szíriában jártunk cseregyakorlaton. Meghatározó időszak volt ez számomra, és nem csak azért, mert ekkor találkoztam először szemtől szemben az arab világgal, de azért is, mert meghozta kedvemet a főzéshez (előtte nem hogy a főzés, de még az evés sem érdekelt). Gyűjteni kezdtem az arab recepteket, ami nem volt egyszerű vállalkozás, a 80-as évek szocialista Magyarországa nemigen kedvezett ennek. Az első receptek egyike a t'hina, a szezámmagból készült mártogató volt, ami nélkül elképzelhetetlen az arab mezze - az előételek választéka.



Hozzávalók
  • 4 evőkanál szezámpaszta
  • néhány evőkanál víz
  • 1 citrom leve - vagy ízlés szerint
  • 1-2 gerezd reszelt fokhagyma 
A szezámpasztát mártás állagúvá keverjük a citromlével és szükség szerinti vízzel (apránként adagolva), majd fűszerezzük. 


Nincsenek megjegyzések: