Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2010. 01. 04.

A kerttől a konyháig

Szívem csücske a parasztkonyha, származzon a világ bármely pontjáról. Nem bonyolítja túl a főzést, titka a tökéletes alapanyagokban és a kivitelezés apró trükkjeiben rejlik. Ez az ősi hagyomány jutott eszembe először, amikor kezembe vettem Hémangi Dévi Dászi közelmúltban megjelent szakácskönyvét, A kerttől a konyháig című kötetet.



Aki kinyitja ezt a hívogató borítójú szakácskönyvet, nem fog csalódni.
"Ha Ön azért vásárolta meg ezt a könyvet, mert újdonságra vágyott, ki kell hogy ábrándítsam. A kiadványnak nem az a célja, hogy újat tanítson." -írja Hémangi bevezetőjében. Ez az a két mondat, amit nem kell komolyan vennünk. Hiánypótló mű, de elsősorban nem azért, mert Krisna-hívő vegetáriánus tollából származik, hanem mert a könyv célja - hogy visszatérjen a régi tudáshoz, őseink bölcsességéhez, természetközeli életéhez, egyszerű praktikáihoz - bizony sokak számára már ismeretlen terület.

A recepteket évszakok szerinti bontásban találjuk meg, bevonva az évszakok körforgásába a kertet, a kertészkedést is. Praktikus tanácsokat kapunk a kerttervezéshez, az ültetéshez, a növénytársításhoz, a holdnaptár alkalmazásához. Mindezt a hazai viszonyokhoz illeszkedően.
A biokertben megtermelt termények indiai, magyar, olasz recepteken alapuló fogásokká lényegülnek át, amik a konyhában járatosak számára is tartogatnak meglepetéseket. A könyvet Károlyi György fotói színesítik.

Nem csak vegetáriánusok lelhetik örömüket e kötetben, de ahogy Kaldeneker György írja ajánlójában: "Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnének elszakadni a rohanó nagyvárosi világtól, picit megpihenni egy nyugodt, ideális környezetben. Mindenkinek, akinek a főzés nem unott és kötelező munka, hanem szeretetteljes gondoskodást jelent."

Hémangi könyve barátságos árával (2.200 Ft) is kilóg a könyvesboltokat elárasztó szakácskönyvek közül, így akár most, karácsony után is megajándékozhatjuk magunkat vagy másokat vele.

2 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Giorgio Locatellitől az Ízek Itáliáját sikerült akkor megrendelnem:)amikor mondtad:) hát az valami csoda:))
Ezt a könyvet még nem láttam de majd körbe nézek:) Úgy is most tervezgetem a kertet, hogy mit szeretnék ültetni.

Palócprovence írta...

Locatelli könyve tényleg egy csoda, már nekem is megvan! :)) Hémangi könyvét is ajánlom, egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.