Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 08. 22.

Berber kenyér

A Krisna-völgyi Búcsúban járva rögtön feltűnt a hasonlóság a látványkonyha indiai sütőalkalmatossága


és a matmatai berberek tűzhelye között.


A tunéziai Matmatában (itt forgatták a Csillagok háborúja filmeket) Észak-afrika őslakói, a berberek évszázadok óta a nyári forróság és hideg tél elől a föld alatt, barlanglakásokban keresnek menedéket. Ezek a troglodita építmények teljesen beleolvadnak környezetükbe, aminek régen az ellenséges támadásoknál volt különösen nagy jelentősége. A lakórészek a homokkőbe vájt veremszerű udvarról nyílnak.


A hagyományos női viselet a bahnug kendő, amely 6 méter hosszú (akárcsak az indiai szári) és boglárral rögzítik, amin általában Fatima keze (a szemmel verés ellen védő amulett) fityeg.



A második képen a tűzhely mellett láthatunk még egy kis kemencét is - a tabbúnát -, ami pont úgy néz ki, mint Észak-Indiában a tandoor és ugyanúgy használják.



Ebben sütik a hagyományos berber kenyeret is.



Tabbúna nélkül is megpróbálkozhatunk a berber kenyér elkészítésével, bár így a kicsit füstös ízről le kell mondanunk.

Hozzávalók
  • 40 dkg kenyér liszt
  • 20 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • 3,5-4 dl víz
  • só ízlés szerint
  • a tetejére ánizs vagy szezámmag
A hozzávalókból gyúrjunk lágyabb tésztát (azért ne legyen ragacsos!) és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztából formázzunk két lapos kenyeret. Tradicionálisan ánizzsal ízesítik, de helyette használhatunk szezámmagot is, egyszerűen szórjuk a kenyerek tetejére. Előmelegített sütőben 220 fokon 15 perc alatt aranyszínűre sül.

4 megjegyzés:

Limara írta...

Csodás! Nagyon szeretem a lepénykenyereket! :)

erős ildikó írta...

Én is!! Ez nagyon guszta lett, s köszi a képes-részletes leírást is!

vegavarázs írta...

Nagyon izgalmas, imádom az ilyeneket!

Renata Kalman írta...

MIket tudsz! :)