Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 06. 27.

A Nagy Vegetáriánus Kihívás Napja

Nem vagyok (vagyunk) vegetáriánus(ok) és nincs is szándékunkban ezen változtatni, de ennek ellenére szívesen csatlakoztam Hémangi által meghirdetett Nagy Vegetáriánus Kihívás Napjához. Én senkit sem akarok rábeszélni a vegetáriánus életformára, de az ellenkezőjére sem. Mindenkinek a saját útját kell követnie. Én csak azt szeretném megmutatni, hogy a vegetáriánus ételek is lehetnek nagyon finomak és mind a vegák, mind a húsevők étrendjébe beletartozhatnak.




A menü egyenlőre legyen még meglepetés. Annyit azért elárulok róla, hogy némi fejtörést okozott a nehezítő körülmények miatt, hiszen szinte mindenhez használok valamilyen hagymafélét, a sütemények esetében tojást.

Adná magát, hogy a palóc ételek közül válogassak, hiszen elég sok növényi eredetű élelmiszert fogyasztottak régen a palócok, bár nem teljesen önszántukból, a szegénység kényszerítette rá őket (na és persze a vallási böjti előírások). A heti étrendben az úgynevezett húsos napokat is inkább csak a gazdahelyeken tudták betartani, mert a nagy nyári mezőgazdasági munkák idejére (aratás, cséplés) tartalékolták a kevés tartósított húsfélét. A fő táplálékuk a kenyér volt, de a főtt tésztáknak is jelentős szerepe volt, ez utóbbiak is általában tojás nélkül készültek, hiszen a tojás és a baromfi legnagyobb részét eladták. Ezért tartották a tojást a legnagyobb süteménynek és a gyerekágyas asszonyoknak hordott ételek között kiemelt szerepe volt: "egy tál sült tojásért mindennap világra hoznék egy gyereket!" A bab, krumpli, káposzta is gyakori volt, ahogy a mondás is tartja: "hétfőn krumpli, kedden bab, megint krumpli, megint bab, majd csak elgyün vasárnap". Vasárnap már került némi baromfihús az asztalra. A szarvasmarha tartása főként a tejtermelésben játszott szerepet, aminek legnagyobb részét szintén eladták. A szegényebbek kecskét tartottak. Ízelítőül néhány palóc recept, ami akár a Nagy Vegetáriánus Kihívás Napján is asztalra kerülhetne:

Didelle
Poharas
Tócsni


Az egyéb receptek közül ezeket ajánlom:

Banános túrós
Citromos, kakukkfüves kenyér
Csírás tönkölykenyér
Datolyás falatkák
Gyorsan valamit levelestésztából
Joghurtsajt
Karalábéleves (vízzel készítve)
Karfiolpakora
Karfiolpüré
Káposztás csiga
Nyári zöldségleves (hagyma nélkül készítve)
Pita teljeskiőrlésű tönkölylisztből
Sajttal töltött alma
Sós túrós batyu
Szárd galuska
Tabouleh (hagyma nélkül)
Túrós pogácsa
Vaj zöldfűszerekkel


Az irányt végül Dél-Franciaország felé vettem, de erről majd legközelebb.

1 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Kíváncsian várom!!