Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 05.

Virágvasárnap a palócoknál

Ma van virágvasárnap és ez kezdi meg a tavaszi ünnepkört. Elnevezése abból adódik, hogy Jeruzsálembe a szamárháton érkező Jézus lába elé az ünneplő tömeg pálmaágakat szórt. Ennek emlékére ezen a napon - mivel nálunk nincs pálma - barkát szentelnek a templomokban. A pap ezzel a szentelt barkával végzi a következő évben a hamvazószerdai szertartást.

A barkaszentelés ugyan eredetileg egyházi szokás, azonban a szentelt barkát régen felhasználták rontás ellen, gyógyításra, villámlás elhárítására. A szentelt barkának az állattartásban jósló, varázsló, rontás elleni hatékonyságot tulajdonítottak. A földbe is leszúrták, hogy onnan elűzze a férgeket. Főzetével borogatták a lázas betegeket.

Virágvasárnaphoz kötődik a kiszehajtás szokása, amikor a lányok egy menyecskeruhába öltöztetett szalmabábut vittek végig a falun, majd a határba érve levetkőztették, és a folyóba dobták vagy elégették. Ezzel szimbolikusan megszabadították a falut a téltől, minden bajtól, betegségtől.

"Haj ki, kisze, haj, gyöjj be, sódar, gyöjj!
Haj ki, kisze, kiszőke, gyöjj be, sódar, gömbőce!
Az a Szabó Margit ojjan híres asszony,
ruhát kértünk tőle, a kiszére adott."

A kiszehajtás után következett a villőzés: a termékenységet segítő eljárás. A leányok feldíszített (felszalagozott, esetleg kifújt tojással díszített) fűzfaágakkal jártak házról házra, a villőfa mérete és díszítése szinte falvanként változott. Az ággal megütögették a fiatal lányokat -„Mind menjetek férjhez!” szavak kíséretében.



Forrás: Magyar Néprajz VII/3.

6 megjegyzés:

Gelvia írta...

Szia, épp az előbb írtam az ibolyás bejegyzésedhez. Nagyon tetszik az oldalad, ez a bejegyzésed pedig különösen kedves - ha nem haragszol átmásolnék belőle - hogy majd a lányaim is tudják később, hogy nálunk, palócoknál hogy és mint volt szokás régen :)

Egy "örökölt" palóc :)

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :))
Használd egészséggel! :)
Ha érdekel a régi palóc élet, akkor a népszokások, palóc és palóc konyha kategóriák alatt is találsz bejegyzéseket.

erős ildikó írta...

Szeretem az ilyen bejegyzéseidet is, jó, hogy van, aki mindezt összefoglalja, leírja...

Messzenéző Minyon írta...

Nahát, én is gondolkodtam, hogy írok ezekről a szokásokról, de annyira jól leírtad, hogy inkább csak belinkelem a bejegyzésedet nálam. Ugye, nem baj?

Palócprovence írta...

Köszönöm, Napmátka! :)Bár ezek a bejegyzések "palóc szemszögből" készülnek, azért sok az egyezés más tájegységekkel is.

Palócprovence írta...

Minyike, már miért lenne baj?! örülök, ha tetszett! :)