Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 23.

Déli tél, mandulával - receptpályázat 4. Mandulás almásrétes tiroli módra


Ehhez a süteményhez nem hagyományos rétestésztát vagy hajtogatott vajastésztát használok.

Hozzávalók

A tésztához:
  • 28 dkg liszt
  • 22 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 citrom leve
  • csipetnyi só
A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs leve és héja
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált blansírozott mandula
  • 4 evőkanál kalácsmorzsa (esetleg zsemlemorzsa)
A tetejére:
  • 1 tojás
  • 5 dkg szeletelt mandula
A tésztához valókat összegyúrom és legalább 1 órára (vagy akár egy éjszakára) hűtőszekrénybe teszem.
A meghámozott, kockákra vágott almát a narancs levével, -héjával és a cukorral a vajon megpárolom, kihűtöm.
A tésztát kétfelé osztom, mindkettőt kinyújtom téglalap formájúra és kb. 2 mm vastagságúra. Hosszabbik oldalukra egy csíkban morzsát szórok, rá darált mandulát, arra pedig a párolt almát teszek.
Feltekerem őket - figyelve, hogy a hajtás és a morzsás-mandulás rész alulra kerüljön. A tekercseket megkenem felvert tojással és megszórom szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 200 fokon aranyszínűre sütöm őket. Még melegen tálalom.

Nincsenek megjegyzések: