Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 10. 18.

Gyömbéres, kókusztejes sütőtök krémleves

A sütőtökhöz különösen illik a narancs, de a gyömbér-kókusz páros is, mint ebben a változatban.


Hozzávalók
  • 1 kisebb kanadai sütőtök
  • 1 evőkanál chiliolaj (vagy egyéb olaj)
  • 1 teáskanálnyi reszelt gyömbér
  • bors
  • 2 dl Cocomas kókusztejsűrítmény (vagy egyéb kókusztej)
  • zöldségleves – szükség szerint
  • egy maréknyi héj nélküli tökmag
A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, magozzuk ki (ebből remek pirított tökmag készíthető). A tökdarabokat héjastól süssük puhára 180 fokos sütőben.


Az olajban süssük egy-két percig a gyömbért, adjuk hozzá a lehéjazott sült tököt és a kókusztejet, majd pürésítsük. Szükség szerint öntsük fel zöldséglevessel a krémleves állag eléréséig és sózzuk, borsozzuk.

A héj nélküli tökmagot száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg, szórjuk a levesre tálaláskor.


Nincsenek megjegyzések: