Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 04. 03.

Kalácsfészek


Egy kis húsvéti visszatekintésként következzen a kalácsfészek receptje Lajos Maritól. Persze, nem csak ilyen módon formázható ez a kalácstészta, de szerintem ez a legmutatósabb változat.



Hozzávalók 10 darabhoz

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj

a tetejére:
  • 10 db tojás
  • 1 tojássárgája

A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt dagasszuk meg a tésztát. Meleg helyen kelesszük a duplájára. Amíg kel, addig főzzük elő 5 percig a tojásokat, majd hideg vízben hűtsük ki.

A megkelt tésztát osszuk el 10 egyenlő részre és mindegyiket sodorjuk ujjnyi vastagra. A rudakat hajtsuk ketté, tekerjük fonattá, végül hajlítsuk fészek formára (a tésztavégek a fészek belsejébe kerüljenek). Mindegyik fészekbe tegyünk egy-egy előfőzött tojást.



Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, addig hagyjuk kelni a sütőlapra helyezett fészkeket.



A kalácstésztát kenjük meg a tojássárgájával (a tojásokra ne kerüljön!). 20 percig süssük gőzös sütőben (egy hőálló edényben tegyünk vizet a sütő aljára).


Nincsenek megjegyzések: