Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 02. 01.

Olasz csokoládépuding


Mostanában nem divat a hagyományos pudingkészítés. Valahol érthető is, sokkal olcsóbb és gyorsabb porból kutyulni, de az íze össze sem hasonlítható egy olasz csokipuding ízével.



Hozzávalók
  • 2,5 dl zsíros tej
  • 1,25 dl tejszín
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 3,5 dkg átszitált kakaópor
  • 2 evőkanál forró víz
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 6 dkg apróra tört étcsokoládé (70%-os)

Melegítsük meg a tejet a tejszínnel együtt. Közben keverjük össze a cukrot a kukoricaliszttel és a kakaóporral, adjuk hozzá a forró vizet és azzal is keverjük jól össze. A sűrű krémbe tegyük bele a tojássárgákat is, majd a meleg tejszínes tejet is, végül pedig a vaníliakivonatot.

Állandóan kevergetve főzzük néhány percig, amíg besűrűsödik. Ekkor - már lehúzva a tűzről – keverjük el benne olvadásig a csokoládét.

Porciózzuk ki négy adagra, de akár egy nagyobb tálba is tehetjük. Ha szeretnénk elkerülni a tetejének bőrösödését, akkor fedjük le folpackkal (a folpack érjen a krémhez). A hűtőben pudingállagúra dermed.
Remekül illik hozzá a csokis mandulacsók.


1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Pont az lett volna a múltkor a kérdésem, hogy a mandulacsókos csoda mellett (alatt), mi a másik csoda a csészikében? Válasz megvan-köszönet mindkettőért! Szépségesek!