Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 10.

Mézeskalács 2 - Jancsi és Juliska meg a mézeskalácsház



Jancsi és Juliska meséjét mindenki ismeri, de azt talán kevesebben, hogy van némi valóságalapja a történetnek, amiből a Grimm testvérek merítettek. Na de hagyjuk a horrort, süssünk inkább mézeskalácsházat! Az alábbi recept Fábián Évától, a Kalamajka együttes énekesétől szátmazik és a Magyar Konyhában jelent meg 1997-ben.

Hozzávaló
  • 1 kg finomliszt
  • 33 dkg porcukor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg margarin
  • 1-1 kiskanál szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, gyömbér, ánizs, narancs- és citromhéj
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 35 dkg vegyes virágméz
A liszt felét összegyúrjuk a többi hozzávalóval, majd a maradék lisztet is hozzáadjuk. Egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és késsel kivágjuk a ház részeit. Ehhez célszerű kartonpapírból "szabásmintát" készíteni, hogy később illeszkedjenek az elemek. Már sütés előtt is díszíthetjük különböző magvakkal, amiket felvert tojássárgájával rögzíthetünk az adott helyre. Nem kikent tepsin előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15 percig sütjük. Kihűlve olvasztott cukorral ragasztjuk össze a házat. Ezt ne bízzuk gyerekekre, a forró karamell égési sebeket okozhat a kézre csöppenve.




Cukormázzal díszíthetjük.



Nincsenek megjegyzések: